1. kurssikerran jälkeen

Perustekniikan kertausta – vartalon asento ja T-asento

 

Ensimmäisellä oppitunnilla opeteltiin oikeaa vartalon asentoa.

T-asento tarkoittaa vartalon (vertikaalinen eli pystysuora linja) ja sivuille avattujen käsien (horisontaalinen eli vaakasuora linja) muodostamaa T-kirjainta ammunta-asennossa. Kerrataanpa tätä hieman.

Vertikaalinen linja on perusta hyvälle tekniikalle. Oikeassa asennossa seisotaan suorassa linjassa taulua kohti, jalat noin hartioiden leveydellä, lantio käännettynä ylävartalon alle, jalat painettuna suoriksi ja painopiste nilkan etureunassa (60% päkiöillä). Yritä löytää kehostasi painopiste, joka sijaitsee keskellä vartaloasi vyönsoljen kohdalla.

Rintakehä tiputetaan alas siten, että vatsalihakset jännittyvät kevyesti. Lanneranka on suoristunut ja rintaranka loivasti kaareutunut eteenpäin.

Treenaa asennon ottamista kotona. Peili on hyödyllinen apuväline.


Katso kertaus oppitunnista videolta

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.


 

Tähtäinjousi


Ensimmäisellä kurssikerralla tutustuttiin tähtäinjouseen, jota käytämme tällä kurssilla. Kurssilla käytetyt jouset ovat yksinkertaisia jousia, joissa on keskiosa, lavat, jänne, nuolihylly ja tähtäin. Kilpajousissa käytetään lisäksi stabilisaattoreita eli vakaajia ja muita lisävarusteita. Tätä jousityyppiä käytetään olympialaisissa.

Tähtäinjousi saa nimensä tähtäimestä, jossa on yksinkertainen jyvä. Tähtäin on säädettävissä sivu- ja pystysuunnassa.

Stabilisaattorien (vakaajien) tarkoituksena on pitää jousi paikallaan tähtäyksen ja laukauksen aikana. Jännitettyjen lapojen voima puolestaan antaa nuolelle sen lähtönopeuden.

 

 
Lämmittely


Loukkaantumiset ovat harvinaisia jousiammunnassa. Joskus niitä kuitenkin sattuu. Syitä ovat yleensä väärä ammuntatekniikka, liian jäykkä jousi ja puutteellinen lämmittely.

Kunnollisella lämmittelyllä valmistetaan keho harjoitukseen ja mahdollistetaan oikea lihastyö. Lämmittelyyn on syytä liittää myös harjoitukseen valmistelevaa kevyttä venyttelyä (10-15 sekuntia per venytys tai lyhyitä "pumppaavia" venytyksiä).

Lataa tästä lämmittelyohjeet. Tarvitset näitä tulevilla treenikerroilla.



Kurkistus tulevaan: 2. kurssikerran aiheena on valmistautuminen suoritukseen


Jokaisen nuolen ampumiseen liittyy valmistavia vaiheita, joihin paneudutaan toisella kurssikerralla. Tarkastelemme jousikättä ja kahvaotetta jousesta, sormiotetta jänteeltä ja pään asentoa.

Valmistautumisvaiheessa jousesta otetaan kahvaote ja vetokäden sormet asetetaan jänteelle. Jousikäden lapaluu painetaan eteenpäin ja kiinni vartaloon, jousikäsi työnnetään suoraksi (suunta tässä kohtaa alaviistoon) ja otetaan kahvasta ote siten, että painepiste on peukalotyynyllä.

Sormiote jänteeltä otetaan siten, että etusormi tulee nuolen päälle ja keskisormi ja nimetön nuolen alle. Jänne kulkee ensimmäisessä nivelessä tai heti sen takana. Sormi- ja rannelinja ovat tässä suorassa ja lihakset mahdollisimman rentoina. Pää käännetään kohti taulua.

Näitä asioita opettelemme siis seuraavalla kurssikerralla!

Kuvat hahmottavat oikeaa tekniikkaa.

Käy myös tykkäämässä Ensinuolet Facebook sivuja ja käy tarkistamassa mitä hauskaa sieltä löytyy!